Nederland – Brazilië

Het is al weer 11 jaar geleden dat Nederland voor het laatst tegen Brazilië heeft gevoetbald. Het ging om een vriendschappelijke wedstrijd die een eindstand kende van 2 – 2 (9 oktober 1999). Het jaar ervoor ontmoette Nederland Brazilië in de halve eindstrijd op het WK in Frankrijk. Nadat Brazilië voor rust op 1-0 voorsprong kwam, schoot Kluivert in de 87e minuut Nederland langszij. De verlenging die volgde leverde geen doelpunten op. Bij de strafschoppen ging het mis. Nederland had in die tijd slechte ervaringen met het nemen van strafschoppen. Herhaaldelijk is Nederland op een toernooi uitgeschakeld bij het nemen van strafschoppen. Er ontstond een soort angstsyndroom.

In 1996 speelde het Nederlandse elftal weer een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Brazilianen, het werd 2 – 2. Dan komen we terecht bij het WK in de Verenigde Staten. Het was toen in de kwartfinale dat beide landen elkaar ontmoetten. De wedstrijd kwam langzaam op gang. Bij de rust stond het nog 0 – 0. De tweede helft begon slecht voor Nederland. Romario en Bebeto zetten Brazilië op een voorsprong van 2 – 0. Kennelijk had Nederland een wake-up call nodig. Nederland kwam sterk terug en scoorde binnen 10 minuten tijd twee treffers (Bergkamp en Winter). Een omstreden vrije trap toegekend aan Brazilië verpestte het feest voor de Nederlanders. Branco scoorde in de 80e minuut. Einde verhaal.

Een vriendschappelijke wedstrijd in 1989 werd door de Brazilianen gewonnen. Op 3 juli 1974 troffen Nederland en Brazilië op het WK in Duitsland elkaar in een snoeihard treffen. Neeskens opende in de 50e minuut de score, en Cruyff mocht het karwei in de 65e minuut afmaken. Ik weet nog goed dat het heel erg spannend was. Het idee dat Nederland in 1974 op zijn gemak naar de finale is gewandeld is niet juist. Net zo min als de perceptie die de meeste Nederlanders hebben van de finale tegen West-Duitsland.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s