Geschiedenis van het WK Voetbal

Het WK Voetbal kent een rijke historie. Het toernooi vond voor de eerste keer plaats in 1930, het gastland was destijds Uruguay. Het aankomende toernooi in Zuid-Afrika is alweer de 19e editie van dit mondiale evenement. Ieder toernooi heeft zijn eigen verhaal.  Iedere generatie groeit op met zijn eigen herinneringen aan deze prachtige toernooien. De oudere bezoekers zullen nog wel eens terug denken aan het geweldige Hongaarse team met o.a. Ferenc Puskas, van 1954 dat totaal onverwachts van West-Duitsland verloor in de finale. Vele anderen zullen nog steeds met gemengde gevoelens terug kijken naar de toernooien van 1974 en 1978. Wat was Oranje toen toch dichtbij de eindoverwinning. De jongere generatie bezoekers heeft uiteraard weer zijn eigen ervaringen met het toernooi. Wie herinnert zich de weergaloze Zinedine Zidane uit 1998 niet die het thuisspelende Frankrijk naar de wereldtitel leidde. Of de verrassende winnaar Italië in 2006.

Hieronder vindt u een chronologische opsomming en korte samenvatting van alle tot dusver gespeelde toernooien:

 • WK Voetbal 1930 – Uruguay:  Slechts 13 landen deden mee aan het allereerste WK Voetbal. Nederland was er tijdens dit toernooi nog niet bij. Onze zuiderburen waren wel bereid om de lange reis te ondernemen. De winnaar werd het gastland Uruguay.

Het team van Uruguay

 • WK Voetbal 1934 – Italië: Aan dit toernooi deden al 16 landen mee. Nederland slaagde er helaas niet in om door te dringen tot de kwartfinale. De uiteindelijke winnaar werd het gastland Italië. De kenners zijn echter van mening dat er aan deze overwinning nog steeds een luchtje kleeft. Italië zou wel heel veel scheidsrechterlijke beslissingen in haar voordeel gehad hebben..
 • WK Voetbal 1938 – Frankrijk: Ook hier deden er 16 landen mee aan de eindronde. Nederland reikte wederom niet tot de kwartfinale. Oranje verloor in de eerste ronde met 3-0 van Tsjechoslowakije na verlenging. Italië won uiteindelijk het toernooi voor de tweede keer op rij door met 4-2 van Hongarije te winnen in de Finale.
 • WK Voetbal 1950 – Brazilië: Het toernooi werd ditmaal niet door finales beslist, maar door twee opeenvolgende groepsfases. Uruguay trok uiteindelijk aan het langste eind. Nederland was niet aanwezig tijdens het toernooi.
 • WK Voetbal 1954 – Zwitserland: Dit toernooi werd gekenmerkt door het “Wonder van Bern” . De ontketende Hongaren onder leiding van Ferenc Puskas versloegen West-Duitsland in de groepsfase met maar liefst 8-3. In de finale waren de rollen echter omgedraaid en ging West-Duitsland er tegen alle verwachtingen in met de overwinning vandoor. Nederland was afwezig op dit toernooi.

De opstelling van beide teams in de finale

 • WK Voetbal 1958 – Zweden: Dit toernooi, waarin Nederland weer afwezig was, werd het eerste grote toernooi voor de legendarische Braziliaan Pelé. Pelé hielp zijn land aan de eindoverwinning door in de finale het gastland Zweden met maar liefst met 5-2 te verslaan.

Staand: Djalma Santos. Zito. Belini. Nilton Santos. Orlando en Gilmar. Hurkend: Garrincha. Didi. Pelé. Vavá. Zagallo en Mario Americo (masseur).

Elftal van de finale tegen Zweden

 • WK Voetbal 1962 – Chili: Dit toernooi wordt door de kenners bestempeld als een van de hardste en smerigste toernooien in de geschiedenis van het WK.  Nederland deed wederom niet mee aan deze eindronde. De uiteindelijke winnaar werd Brazilië door Tsjechoslowakije in de finale met 3-1 de baas te zijn. Brazilië deed dit zonder zijn sterspeler Pelé, die al in de eerste ronde geblesseerd uitviel.
 • WK Voetbal 1966 – Engeland:  Nederland wist zich niet te plaatsen voor de eindronde van het toernooi in 1966. Portugal was op stoom met maar liefst 9 doelpunten van haar sterspeler Eusébio. Engeland won het toernooi uiteindelijk.  De goal waarmee Engeland in de verlenging van de eindstrijd voorbij West-Duitsland ging is samen met Maradonna’s hand van god nog steeds een van de meest discutabele doelpunten ooit gemaakt op een WK. Zelfs vandaag de dag is het nog niet duidelijk of het schot van Hurst over de achterlijn geweest is.. Oordeelt u zelf.

Het omstreden doelpunt van Hurst in de finale. De bal ging nooit over de achterlijn.

 • WK Voetbal 1970 – Mexico: Dit toernooi werd het derde toernooi dat gewonnen werd door Brazilië. Het Braziliaanse team met o.a. Pelé , Rivelino en Carlos Alberto spreekt nog steeds tot de verbeelding. Sommige kenners vinden dit team het beste team dat ooit op een WK gespeeld heeft. Brazilië versloeg in de eindstrijd Italië met 4-1. Nederland was wederom afwezig op deze eindronde.

Het Braziliaanse team van 1970. Het beste team aller tijden.

 • WK Voetbal 1974 – West-Duitsland: Voor aanvang van het toernooi was het thuisland de grote favoriet met spelers als Beckenbauer en Müller. Oranje verrastte echter iedereen met haar Totaal-Voetbal. Cruyff en consorten speelden fantastisch maar verloren helaas nipt in de finale van West-Duitsland (1-2). Een nationaal trauma was geboren..

Franz Beckenbauer met de Wereldbeker

 • WK Voetbal 1978 – Argentinië: Het toernooi werd gehouden in het Argentinië van dictator Videla. Vooraf was de vraag gesteld of Nederland eigenlijk wel zou moeten deelnemen aan een toernooi in een land waar mensenrechten geschonden werden. Nederland ging toch, en niet eens onverdienstelijk. Het gastland was Nederland wederom de baas. De finale ging helaas na verlenging met 3-1 verloren. De bal van Rob Rensenbrink op de paal kostte Oranje dus uiteindelijk toch de wereldtitel..
 • WK Voetbal 1982 –  Aan de eindronde in Spanje deden voor de eerste maal 24 teams mee. Oranje schitterde ditmaal helaas slechts door afwezigheid. De Brazilianen onder aanvoering van Zico speelden weer uitstekend. Helaas voor Brazilië ging de finale toch verloren tegen Italië met 3-1. De Italiaan Paolo Rossi maakt alle Italiaanse doelpunten via een loepzuivere hattrick. Dit verhaal klopt voor geen meter. Italië versloeg inderdaad Brazilië, maar dat was nog in een groepsfase (3-2). In de halve finale speelde Italië tegen Polen (2-0) en West Duitsland tegen Frankrijk (3-3). Wie herinnert zich niet de torpedo aanval van Schumacher tegen Battiston? Duitsland ging door. In de finale stonden Italië en Duitsland dus tegenover elkaar.  Hoe dan ook, Italië won met 3 – 1 van  Duitsland. Inderdaad, Paolo Rossi was de grote man. (Correctie aangebracht door Maarten)
 • WK Voetbal 1986 – Mexico: Het toernooi van Diego Maradona. Door zijn fenomenale optreden schaarde hij zich in het rijtje Pelé en Cruyff. Maradona liet zich echter ook van een iets minder sportieve kant zien door zijn eerste doelpunt in de 1/4 finale tegen Engeland. Deze “Hand van God” geldt nog steeds als een van de meest discutabele doelpunten ooit gemaakt op een WK. Even later maakte dezelfde Maradona misschien wel zijn mooiste doelpunt (aanvulling Maarten). Helaas was Nederland wederom afwezig op dit toernooi.

Hij komt er nog mee weg ook.

 • WK Voetbal 1990 – Italië: Na het winnen van het EK in 1988 ging Oranje vol goede moed naar het toernooi van 1990 toe. De wereldtitel was het enige dat telde.  Het toernooi eindigde in een deceptie doordat Nederland in de 1/8 finale van West-Duitsland verloor met 2-1. De finale van het toernooi was identiek aan die van 1986. Argentinïe trof wederom West-Duitsland als tegenstander. Het niveau van de eindstrijd was helaas niet identiek aan de voorgaande editie. Maradona viel enorm tegen en het enige doelpunt in de finale werd door een West-Duitser gemaakt vanaf de strafschopstip.

Lothar Matthäus wint het kampioenschap met “der Mannschaft”.

 • WK Voetbal 1994 – Verenigde Staten: Dit toernooi vond plaats in de Verenigde Staten. Nederland speelde onder leiding van Dick Advocaat niet onverdienstelijk en strandde in de 1/4 finale na een 3-2 nederlaag tegen de latere winnaar Brazilië. De eindstrijd tussen Italië en Brazilië was van een slaapverwekkend niveau. Na 120 minuten stond er nog steeds 0-0 op het scorebord, waardoor strafschoppen uitkomst moesten bieden. Brazilië trok uiteindelijk aan het langste eind doordat Roberto Baggio zijn penalty overschoot..
 • WK Voetbal 1998 – Frankrijk : Dit was een van de leukste toernooien die de jongere generatie bezoekers tot nu toe heeft mogen meemaken. Waarschijnlijk het beste Nederlands elftal sinds de jaren ’70 versloeg dankzij een schitterende goal van Dennis Bergkamp de lastige Argentijnen. In de 1/2 finale trof Oranje het sterke Brazilië. Helaas trok Oranje aan het kortste eind. Brazilië ging door naar de finale en trof daar het sterk spelende gastland. Door de vreemde situatie omtrent Ronaldo was Brazilië zichzelf niet meer tijdens de eindstrijd. Onder leiding van de geweldig spelende Zidane werd Frankrijk verdiend wereldkampioen.

Zidane wint met Frankrijk de cup, maar wij herinneren ons deze van Bergkamp tegen Argentinië

 • WK 2002 – Japan & Zuid-Korea: Toch wel een van de teleurstellende toernooien. Oranje was na de uitschakeling tegen Ierland afwezig. De sterk spelende Koreanen verbaasden onder leiding van Guus Hiddink vriend en vijand met het behalen van de halve eindstrijd. Hierin verloren de Koreanen met 1-0 van Duitsland. Ook de strijd om de 3e plaats verloren de Koreanen van de andere verrassing van het toernooi, Turkije. Brazilië veroverde echter haar 5e wereldtitel door in de finale het altijd lastige Duitsland te verslaan met 2-0.
 • WK 2006 – Duitsland : Wederom een licht teleurstellend toernooi. Oranje, ditmaal voor het eerst onder leiding van Marco van Basten, verloor in de 1/8 finale na een ware veldslag tegen de gehaaide Portugezen. Na 16 gele kaarten en 4 rode kaarten bleek de 1-0 van Maniche voldoende voor Portugal om door te gaan. De verrassing van het toernooi werd het Duitsland van Klinsmann. De Duitsers speelde on-Duits aanvallend en kregen zelfs de sympathie van de neutrale toeschouwer. Klinsmanns zegetocht eindigde echter in de halve finale tegen de latere winnaar Italië. Na strafschoppen was Italië uiteindelijke de meerdere van Frankrijk. Al met al kreeg dit toernooi toch een verrassende winnaar.

De Squadra Azzurri in 2006

P.S.     Alle teksten (behalve de onderschriften bij de foto’s) en foto’s zijn gejat van het Internet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s